Kun jij moeilijk loslaten?

Herken jij dat, dat je gebeurtenissen maar niet los kunt laten? Misschien dingen vanuit je jeugd of op latere leeftijd. Keuzes die je gemaakt hebt waar je spijt van hebt of je loopt tegen het feit dat jij je niet begrepen voelt door je omgeving en je kunt het maar moeilijk loslaten waarom dit zo is. En nu nog steeds, na al die jaren, merk je dat je onzeker bent, bang bent om fouten te maken en cijfer jij jezelf misschien wel weg? Zeg je heel duidelijk dat het je niks boeit wat anderen van je vinden, maar heel stiekem.. denk je daar toch best wel vaak over na…

Pleasen

Ik was altijd bezig met het pleasen van iedereen om mij heen, herken jij dat misschien? Als er een keuze gemaakt moest worden dan inventariseerde ik de meningen van de mensen om mij heen en koos dan voor de meeste stemmen gelden, want ik wilde graag zoveel mogelijk mensen blij maken en de goede vrede bewaren. Steeds meer en meer ging ik daardoor bij mijn eigen gevoel vandaan. Ik ging mijn eigen negatieve denken als waarheid zien. Ik voelde me steeds kleiner worden.

Negatieve denken

Die negatieve gedachten in mijn hoofd, werden steeds meer en meer voor mijn gevoel bevestigd door mijn omgeving. Mensen hoefde maar op een bepaalde manier te kijken en ik koppelde in mijn gedachten daar een conclusie aan vast. Dat negatieve denken of zelf alvast invullen voor een ander wat die wel of niet zou kunnen denken is heel vermoeiend. Het kost ontzettend veel energie en het zijn geen helpende gedachten. Vaak zijn die negatieve gedachten ook niet op waarheid gebaseerd. Maar onder die negatieve gedachten zit eigenlijk een behoefte die niet vervuld wordt.

 

Loslaten

Doordat je inzicht krijgt waarom je zo negatief denkt en welke pijn hieronder ligt verborgen, kun je hiermee aan de slag. Ruimte maken voor die pijn en  misschien jouw onzekerheid over je uiterlijk of je talenten. God heeft je prachtig gemaakt en samen met Hem mag je leren om je negatieve manier van denken los te laten.  Het staat ook zo mooi in de Bijbel

Zodat we vol vertrouwen kunnen zeggen: ‘De Heer is mijn helper, ik heb niets te vrezen. Wat zouden mensen mij kunnen doen?’

Hebreeën 13:6
Inzicht

Door inzicht te krijgen in die onderliggende behoeftes van jouw negatieve denken, kun je dit patroon leren doorbreken. Hoe fijn zou het zijn als je die gedachten die je naar beneden halen steeds minder zou hebben? Hoe bevrijdend als jij de mening van de mensen wel ter harte neemt, maar niet meer sturend zijn voor jouw keuzes.

Weet jij eigenlijk waarom je vaak negatief denkt? 

 

Dankzij Gods liefde ontstond er ruimte om mezelf en de ander te vergeven. Hierdoor was ik in staat om mijn negatieve manier van denken om te buigen tot positieve gedachten. Plezier kreeg ik door mezelf soms een complimentje te geven. Ik mocht leren de leugen af te leggen en daardoor kon ik steeds beter loslaten.

Ook voor jou is het mogelijk om bevrijd te worden van die negatieve gedachten. Zodat je weer vol nieuwe energie in het leven kunt staan en plezier kunt hebben, want jij bent van waarde!

Leave A Comment