Nadenken dat overgaat in piekeren..

  • Doe jij je werk wel goed?
  • Ben je wel een leuke moeder of vader?
  • Vind je partner je nog wel aantrekkelijk?
  • Sport je wel genoeg?
  • Eet je wel gezond?
  • Ga je wel genoeg op visite bij je ouders als je die nog hebt?
  • Ben je wel actief betrokken bij de school en/of sport van je kinderen?

Pff  wat een lijst..

Ben je nu ook al moe van alleen al het lezen van alle vragen? Ik wel, maar ik herken ze wel van vroeger.

Het zijn een hele hoop vragen en die vragen kunnen je wel steeds bezig houden. Soms onbewust, maar vaak ook bewust. Het geeft continu druk en onrust. Je staat er mee op en gaat ermee naar bed. Vragen waarbij de focus ligt op het goed doen voor de ander. Al dat nadenken wat overslaat in piekeren kost je bakken met energie en je blijft vaak hangen in onzekerheid.

Bij mij was het vooral dat ik nadacht over wat anderen misschien zouden of kunnen gaan denken over of voor mij. Vaak bedacht ik dan al allemaal mogelijke scenario’s die zich voor konden doen, niet wetende of dat überhaupt zou gaan gebeuren, maar ik had er wel al vast mijn hersens voor gekraakt voor iets wat wellicht niet eens zou gaan gebeuren. In het kader, je kan maar beter goed voorbereid zijn…

De ander

Ik was vaak zo bezig met anderen en mogelijke gebeurtenissen. Ik wilde het graag zo goed doen voor anderen, dat ik helemaal niet meer wist wie ik eigenlijk zelf was. Ik verloor volledig het zicht op mijn eigen identiteit. Niet heel gek dat ik vaak heel moe en energieloos was. De vraag; ‘voor wie wil je het goed doen’ en ‘waarom wil je het goed doen?’. Waren de vragen die mij raakten en ik hoop jou nu ook, nu je dit leest.

Wat is je behoefte?

Zou het kunnen zijn dat jij je graag gezien, gehoord en geliefd wil weten om wie jij bent? Dat jij je daarom steeds de blubber rent voor alles en iedereen en hoopt op een complimentje en /of bevestiging, maar je merkt dat volledig leegloopt? Vaak heb je een bepaalde behoefte die belangrijk voor je is. Denk hierbij aan erkenning voor het werk wat je doet of ervaren dat je mening van waarde is en je gelijkheid ervaart.

 

Verlangen

Vaak verlang je heel veel van je omgeving en ben je boos, teleurgesteld of verdrietig als je omgeving niet geeft wat je nodig hebt. Maar in hoeverre weet jij zelf ten diepste eigenlijk wat jij nodig hebt? En ben je instaat om jezelf lief te hebben om wie je bent?  We willen graag dat onze omgeving ons bevestigd in wie we zijn. Dat ze ons complimenten geven, schouderklopje, cadeautje als blijk van waardering of noem het maar op. Alleen kun jij jezelf ook complimenten, bevestiging en erkenning geven? Of vind je dat eigenlijk heel lastig? Je verwacht het ergens wel van die ander, maar geeft het zelf niet aan jezelf. Is dat terecht?

Identiteit

Hoe zou het voor je zijn als jij je minder druk zou kunnen maken om de meningen van anderen en durft te leven vanuit je eigen identiteit. Je identiteit in Christus. Want daar zit wel de sleutel.

Weten wie je bent in Hem, geeft vrijheid! Als jij leert kijken naar jezelf in Christus, dan zul je zien en ontdekken hoe waardevol je bent. Je hebt dan niet je omgeving nodig om te weten of je het wel goed doet. Zolang jij afgestemd bent op God, je keuzes, je handelen uit een liefdevolle overtuiging doet in gebed met Hem, dan is het goed.

Hij zal jou erkenning geven om wie je bent. Hij geeft je de bevestiging dat je geliefd, gezien en gekend en erkent bent door Hem. Dankzij Jezus mag je loslaten om te presteren. Je bent goed genoeg. Het staat ook zo mooi in de Bijbel;

“Ikzelf leef niet meer, maar Christus leeft in mij. Mijn leven hier op aarde leef ik in het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad en zich voor mij heeft prijsgegeven”

Galaten 2:20 (NBV21)

Dit vers benadrukt dat je identiteit niet langer draait om prestaties of je ego, maar dat je weet wie je bent omdat Christus in jou leeft! Dus stop met piekeren en leer leven vanuit Zijn identiteit. En nee, dit gaat niet 1,2,3, het is een proces, maar gun jezelf dat proces en ga aan de slag met jezelf leren zien door God en kom in de rust, het geeft je zoveel vrijheid en vreugde en nieuwe energie!

Ik wens je Zijn zegen!

Liefs Nanda

Leave A Comment