Wat draag jij mee?

Wist je dat we vaak veel dingen bewust en onbewust elke dag met ons meedragen? Ervaar jij bijvoorbeeld dat je vaak moe bent en geen energie hebt om dingen op te pakken?

We stoppen steeds nieuwe dingen in die rugzak, maar halen we er ook wel eens wat uit?

De Rugzak

Toen ik op de middelbare school zat, heb ik het boek ‘de rugzak’ gelezen van Joke Verweerd (aanrader, wat mij betreft). Het boek ging over een vrouw die haar verleden wilde vergeten, maar er later achter kwam dat ze toch echt die onzichtbare rugzak moest gaan legen. Heftig, confronterend, maar ook heel helpend en helend.

Dit boek en beeld van die rugzak is mij altijd bijgebleven, want het was voor mij toen al heel herkenbaar. Zoveel problemen of zorgen van anderen droeg ik met mij mee. Alleen die problemen en zorgen waren helemaal niet voor mij bedoeld, maar toch had ik ze wel in mijn rugzakje gestopt. En die werd steeds zwaarder.., want ik had ook dingen in die zogenaamde rugzak waar ik wel wat mee moest, maar dat lukte niet, want er zat zoveel in die tas dat ik niet meer wist waar ik moest beginnen.

Herkenbaar?

Door eens goed naar die vaak onzichtbare rugzak te kijken komen cliënten vaak tot confronterende maar ook helpende inzichten.
Je draagt vaak onbewust, maar ook bewust dingen in je rugzak.

Zorgen die je hebt, verdriet die je ervaart of hebt ervaren, maar ook weg probeert te stoppen misschien.
Zoals ik hierboven al beschreef stop je misschien ook problemen of zorgen in die rugzak die niet van jou zijn. Alles drukt zwaar op je schouders en elke dag pak je die onzichtbare rugzak weer op, hangt het op je schouders en voel je de druk, stress, verdriet wat er ook maar in zit en dat draag je elke dag opnieuw met je mee.

Rugzak legen

Door zoveel last op je schouders te dragen is het niet gek dat je moe bent en geen energie meer hebt. Hoe bevrijdend zou het zijn als je die rugzak eens gaat uitpakken!

Bekijk is wat er in je rugzak zit en doorleef de pijn, het verdriet, maar haal ook uit je tas wat echt van die ander is en niet van jou. Jij kunt niet alle problemen van anderen oplossen. Je mag dat overdragen aan onze Hemelse Vader.  Is dit gemakkelijk? Absoluut niet, het is hard werken en op sommige momenten heel zwaar, maar zoals het in de Bijbel staat;

  • Leg de last van uw zorgen op Hem, want u ligt Hem na aan het hart.

1 Petrus 5:7

Prachtig dit! “U ligt Hem na aan het hart”. Lees die tekst maar goed.  Ons voeden aan de Bron des levens is zo ontzettend belangrijk. Inzien dat jij van waarde bent om wie jij bent en dat je jouw lasten in vertrouwen bij God mag brengen. Hij zal je rugzak verlichten, want Hij helpt je om het te dragen.

Ga op weg in vertrouwen en ontdek hoe bevrijdende het is om dingen los te laten, haal je rommel er maar uit, het zal je echt bevrijden!

Heel veel zegen en kracht toegewenst!

Heb je nog vragen of wil je hier graag over doorpraten? Laat het me weten in de comments of stuur een bericht!

Liefs Nanda

Leave A Comment